Nadaje się do druku offsetowego i fleksograficznego. Struktura tektury falistej zawiera od dwóch do siedmiu warstw, dzięki czemu osiąga grubość 4mm, a nawet więcej, i jest to jednocześnie najgrubszy materiał papierniczy. Do jej wyrobu używa się grubszego rodzaju włókien np. ścieru drzewnego, makulatury. Dla specjalnych potrzeb, dzięki zastosowaniu dodatków chemicznych oraz wypełniaczy staje się bardziej odporna na obciążenia, kontakt z wodą oraz głębokie mrożenie. Tekturę falistą można przetworzyć na kilka sposobów m.in. poprzez powleczenie folią spożywczą, do kontaktu z żywnością. Rozróżnia się kilka gatunków tektury: białą, brązową (szarą), techniczną, powlekaną oraz jej kilka rodzajów. Najpopularniejsze to fale E oraz B, a także fale mieszane BC i EB. Istnieje również fala CB, ale jest ona raczej rzadko stosowana. Fala EB wykorzystywana jest szczególnie przy produkcji wielkogabarytowych opakowań zbiorczych. Tektura falista najczęściej zastosowanie znajduje w pakowaniu żywności, w gastronomii, cukierniach i pizzeriach.
UWAGA! Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies na zasadach określonych w Polityce Prywatności. Korzystając ze strony internetowej bez zmiany ustawień akceptujesz te zasady.
Dowiedz się więcej RozumiemW celu poprawnego wyświetlania strony i bezpiecznego przeglądania Internetu, zalecamy korzystanie z najnowszej wersji przeglądarki: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera lub MS Edge.